‘Samen Zingen’ is in!

Het ontstond zo spontaan, op 31 oktober 2015. Lekker gezellig er eens met zijn allen op los kunnen zingen. Interkerkelijk dan wel te verstaan. Niet in de vorm van een dienst, maar een samenzang van alle ‘meezingers’ van algemene kerkelijke liederen. Er is bij aanvang alleen een woord van welkom met een kort gebed. Inmiddels is het ‘Samen ZIngen’, een traditie geworden.

Het ‘Samen Zingen’ is elke tweede zaterdag van de derde maand van hetIMG_3503 kwartaal, een uur lang. En alles op basis van vrijwilligheid. Met een kop koffie na afloop. De collecte die wordt gehouden is voor een goed doel dat in de gemeente Hardenberg actief is. Deze keer bracht de collecte € 795,41 op voor de Vrienden van de Zwieseborg. De onkosten worden gedekt uit sponsoring. En dat alles wordt gedragen door een enthousiaste werkgroep in samenwerking met een organist, met beschikbare voorzangers en musici die instrumenten bespelen.

Het succes heeft ook een nadelige kant

Maar helaas heeft het succesverhaal ook een nadelig aspect gekregen. Want de grote deelname overtreft inmiddels de capaciteit van de Stephanuskerk en de Petrakerk. Onlangs liep de laatste kerk weer meer dan vol. Met meer dan 500 ‘samenzingers’ was het volgens de organisatie eigenlijk onverantwoord dit in verband met het veiligheidsaspect. Dit is de oorzaak dat de werkgroep helaas en noodgedwongen heeft moeten besluiten om ‘Samen Zingen’ voortaan alleen te kunnen gaan houden in de Höftekerk. In het kerkgebouw waar de meeste liefhebbers toegelaten kunnen worden: maximaal 650 personen, van welk kerkgenootschap dan ook. Het interkerkelijk karakter zal geen geweld aan gedaan worden, zo verzekerd de eveneens interkerkelijke werkgroep. En dat mag ook al blijken uit het feit dat alle drie de kosters blijven samenwerken, zoals ze dat al in elkaars kerken deden. Want samen met vrijwilligers blijven ze het facilitaire randgebeuren in de Höftekerk regelen en uitvoeren.

Het volgende ‘Samen Zingen’

De eerstvolgende avond is op zaterdag 10 juni om 19.30 uur in de Höftekerk. De werkgroep gaat dan in overleg met de muzikaal dragende kracht Herman Boerman ongetwijfeld weer een leuk programma samenstellen. Medewerkers zijn Klaas Jan Pullen uit Bergentheim als saxofonist en tenorzanger Barend Wiltjer uit Hoogkerk als speciale gast. De gedwongen keus voor een en dezelfde kerk en de grote belangstelling heeft de werkgroep wel aan het denken gezet. Vandaar dat ze op het idee gekomen zijn van een extra grote ‘Samen Zingen’ voor maximaal 1.000 liefhebbers. En dat in een bijzonder gebouw. Waar dat zal zijn en hoe dat programma er uitziet? Daarover moet de werkgroep bestaande uit Anno, Teije, Jannes, Gerrit, Gert en Hilko nog even het zwijgen toe doen, want er komt nog wel wat bij kijken voordat alles geregeld is. Maar een datum is er wel al. Zaterdagmiddag 7 oktober mag daarvoor genoteerd worden. Meer informatie volgt op zaterdag 10 juni tijdens het volgende ‘Samen Zingen’.